Ανακήρυξη ΑΟΖ; Καλά θα ήταν αλλά που…

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός

για το Πολεμικό Ημερολόγιο

Αφού κάποιοι μας τα “χώσατε” γιατί πριν από μέρες ήμασταν από τους πρώτους που σας μιλήσαμε για την συνάντηση με θέμα την οριοθέτηση της ΑΟΖ, επίσης ήμασταν οι πρώτοι που επισημάναμε τους κινδύνους, ακόμα και την εξοπλιστική μας ανεπάρκεια για την υπεράσπιση ενός τόσο σπουδαίου εγχειρήματος και σήμερα παρακολουθείτε με δέος την δήθεν ανακήρυξη της, ετοιμαστείτε για αλήθειες που πονάνε.

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΟΖ ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΡΗΧΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ.

ΑΛΗΘΕΙΑ Νο1:

Ανακήρυξη ΑΟΖ γίνεται μόνον με έναν τρόπο, με την υποβολή συντεταγμένων στον ΟΗΕ. Αυτό γίνεται είτε μονομερώς (οι χώρες έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν αυτό) είτε μετά από διακρατικές συμφωνίες εφόσον υπάρχουν αμφισβητούμενες ή διεκδικούμενες θέσεις.

Όχι δεν αποδομώ τη σπουδαιότητα της σημερινής ημέρας, άλλωστε η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Είναι σίγουρα μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, μια κίνηση που άργησε 70 χρόνια (από το τέλος του Β΄ΠΠ) ή 33 από την θεσμοθέτηση του δικαίου της θάλασσας, για το οποίο παρεμπτιμπτώντος σήμερα γίνεται πολύ συζήτηση, αλλά κανείς δεν ξέρει ή δεν θυμάται ή κάνει ότι δεν ξέρει, πως για να ισχύσει πρέπει να έχει υπογραφεί από όλες τις γειτονικές χώρες και Τουρκία και Ρωσία, ο καθένας για τους δικούς του λόγους δεν το έχει υπογράψει… άρα δεν έχει ουσιαστική ισχύ.

ΑΛΗΘΕΙΑ Νο 2:

ΠΟΥΘΕΝΑ στην κοινή ανακοίνωση δεν αναφέρεται η λέξη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ. Ή στραβώθηκα (δύσκολο την διάβασα αρκετές φορές, όπως τουλάχιστον την παρουσίασε το protothema) ή ξέχασαν την πουν..

ΑΛΗΘΕΙΑ Νο 3 :

Η μεγάλη πλάκα είναι ότι σε τουλάχιστον 5 συστημικά ιστολόγια που διάβασα υπήρχε η ίδια φράση, λες και είχε γίνει copy paste. Ακολουθεί το κείμενο:

“Με την Τουρκία είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Αυτό που κανείς δεν πρέπει να ξεχνά είναι ότι η Ελλάδα κινείται με βάση όσα το Διεθνές Δίκαιο όχι απλά προβλέπει αλλά προστάζει. Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι γίνεται με το Καστελόριζο. Με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν στο Κάϊρο δεν μπορεί να υπάρξει θέμα εξαίρεσής του όπως απαιτεί η Τουρκία”

.

Και εδώ μπαίνει το ερώτημα που επαναλαμβάνω τις τελευταίες ημέρες και που ωραίοτατα καπηλεύθηκαν μέχρι και τα μεγάλα πολιτικά κόμματα :

Μετά το θερμό επεισόδιο… θα ξαναβγεί ο Σαμαράς;

Πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s