Διεθνής τρομοκατία: Άλλοι έχουν το όνομα και άλλοι τη χάρη!

Ο χαρακτηρισμός κάποιου ως τρομοκράτη αποτελεί ένα πολιτικό όπλο στη φαρέτρα του αντιπάλου του και είναι τελικά καθαρά υποκειμενικός. Για παράδειγμα, η Σαουδική Αραβία,
χαρακτήρισε ως τρομοκράτες τους άθεους, βάζοντάς του στο ίδιο τσουβάλι με τους πραγματικούς επικίνδυνους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς ένα αυταρχικό καθεστώς κολλά την ταμπέλα του τρομοκράτη σε όποιον θέλει.

Της Sheryl Saperia
ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ: «The Troubling Truth About Turkey» (Η αλήθεια για την Τουρκία που προβληματίζει), 28 Οκτωβρίου 2014
ΠΗΓΕΣ: The Canadian Jewish News, http://www.defenddemocracy.org/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

Αυτή τη στιγμή η καναδική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει ως κράτη-τρομοκράτες το Ιράν και την Συρία. Αν και πιθανότατα οι χώρες αυτές αξίζουν αυτόν τον χαρακτηρισμό, εντούτοις υπάρχουν άλλες χώρες που τον αξίζουν πολύ περισσότερο. Πρόσφατο άρθρο μου είχε αναφερθεί στο Κατάρ και στη χρηματοδότηση που παρέχει στη Χαμάς.

Το ίδιο μπορεί να λεχθεί και για την Τουρκία του Ερντογάν, την απρόθυμη αυτή «σύμμαχο» της Δύσης. Η Τουρκία του Ερντογάν αρνείται να υποστηρίξει τα ζητήματα ασφαλείας που απασχολούν το ΝΑΤΟ. Αντίθετα, η Τουρκία χρηματοδοτεί τρομοκρατικές οργανώσεις όπως τη Χαμάς, αλλά και βοήθησε το Ιράν να ξεπεράσει τις διεθνείς, εναντίον του, κυρώσεις. Το χειρότερο όμως είναι ότι βοήθησε στην ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους και παρόμοιων οργανώσεων με όπλα και χρήματα, ενώ διευκόλυνε την ενίσχυσή του με ξένους μαχητές.

Η τουρκική «χορηγία» προς τα Χαμάς είναι εντυπωσιακή. Μόνο το 2011 η Τουρκία έδωσε 300 εκατ. δολάρια στη Χαμάς. Παράλληλα περιθάλπει τον αλ Αρουρί και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Η Τουρκία ενίσχυσε τη Χαμάς και μέσω της υποτιθέμενης ανθρωπιστικής ΜΚΟ ΙΗΗ, η οποία είχε οργανώσει, με κρατική υποστήριξη, τον πλου του στολίσκου προς τη Γάζα, το 2010.

Η δραστηριότητα της ΙΗΗ και 50 ακόμα ισλαμικών οργανώσεων που μαζί με αυτή έχουν σχηματίσει την «Ένωση του Καλού», έχει απαγορευτεί στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, η ΙΗΗ αποζημιώνει τις οικογένειες των βομβιστών αυτοκτονίας. Η καναδική κυβέρνηση σκέπτεται να εντάξει την τουρκική ΙΗΗ στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Αν και ο Καναδάς διστάζει, ακόμα, να χαρακτηρίσει την Τουρκία ως κράτος υποστηρικτή της τρομοκρατίας, μπορεί να ληφθούν μέτρα ώστε να εξαναγκάσουν την Τουρκία να συμπεριφερθεί ως πραγματικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Καταρχήν, πρέπει να χαρακτηριστούν ως τρομοκρατικές διάφορες οργανώσεις και ομάδες που δρουν εντός τουρκικού εδάφους. Αν αυτό δεν αρκέσει τότε πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα κατά της Τουρκίας και να χαρακτηριστεί επίσημα ως κράτος υποστηρικτής της τρομοκρατίας.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s