Αντιπρόεδρος τουρκικού κόμματος CHP: «Έχει αποφασιστεί εισβολή στη Συρία πριν τις εκλογές του Ιουνίου»

Για εισβολή στη Συρία ετοιμάζεται η Τουρκία και μάλιστα πριν τις επερχόμενες εκλογές της 7ης Ιουνίου.

Αυτό αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ επικαλούμενα δηλώσεις του Gürsel Tekin αντιπροέδρου του του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσηςCHP.

Τις δηλώσεις αυτές ο Tekin τις είχε κάνει την Πέμπτη στην τουρκική εφημερίδα Taraf λέγοντας πως το κυβερνών κόμμα της «Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης» AK θα στείλει στρατιωτικές δυνάμεις εντός δύο ημερών στη Συρία επικαλούμενο πηγή από την στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας.

Ο ίδιος υπαινίχθηκε πως η τουρκική αυτή εισβολή θα έχει ως στόχο αρχικά τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης στη βόρεια Συρία κάτι που ήταν στόχος της τουρκικής ηγεσίας εδώ και καιρό.

Σήμερα όμως ο Tekin επιχείρησε να ανασκευάσει τις χθεσινές του δηλώσεις λέγοντας πως όταν μίλησε για διάστημα μιας ή δύο ημερών, το είπε μιλώντας μεταφορικά και το είπε έτσι μόνο και μόνο για να τονίσει το γεγονός ότι η Τουρκία πρόκειται να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία σύντομα και πάντως πριν τις εκλογές της 7ης Ιουνίου.

Ο Tekin ισχυρίστηκε πως το κυβερνών κόμμα βλέποντας ότι χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις θα επιχειρήσει να σύρει την Τουρκία «στο βάλτο της Συρίας» όπως είπε χαρακτηριστικά προκειμένου να αναβάλλει τις εκλογές για να διατηρηθεί στην εξουσία.

Στο μεταξύ οι δηλώσεις του Tekin έρχονται σε μια στιγμή όπως αναφέρει το Associated Press όπου Τουρκία και Σαουδική Αραβία έχουν συγκλίνει και παρά τις «ιδεολογικές τους διαφορές» σε μια κοινή στρατηγική για να ρίξουν τον Bashar Al Assad από την εξουσία, στρατηγική η οποία θα έχει σαφή επιθετικό προσανατολισμό.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το τουρκο-σαουδαραβικό αυτό σχέδιο δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την υποστήριξη των ΗΠΑ καθώς ηΟυάσινγκτον δεν θέλει στην προσπάθεια αυτή να συμπεριλαμβάνονται ομάδες ισλαμιστών οι οποίες έχουν σχέση με την al-Qaeda όπως η al-Nusra και πιο πολύ δεν επιθυμεί η ISIS να ενώσει τις δυνάμεις της με αυτές τις οργανώσεις.

Ο Tekin πάντως απαίτησε μια απάντηση από την τουρκική κυβέρνησηαναφορικά με τα σχέδια ένοπλης επέμβασης στην Συρία είτε από τον πρωθυπουργό Ahmet Davutoğlu είτε από τον υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu.

Όπως αναφέρει η τουρκική Today;s zaman μόνη αντίδραση ήρθε σήμερα από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Tanju Bilgiç ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες του Tekin ότι επίκειται στρατιωτική επέμβαση, λέγοντας πως «δύο ημέρες πέρασαν και ακόμη δεν υπήρξε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Bilgiç επαναβεβαίωσε πάντως την πολιτική της Τουρκίας η οποία συνίσταται στην απομάκρυνση του Assad από την εξουσία στη Συρία,

Ο Bilgiç είπε ακόμη πως οι πολιτικές της Σ. Αραβίας και της Τουρκίας απέναντι στη Συρία είναι ταυτόσημες και η χώρα του συνεργάζεται με το Ριάντ όπως και με τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους γύρω από το συγκεκριμένο0 θέμα, ενώ απατώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με την οργάνωση μέτωπο της al-Nusra δήλωσε πως την θεωρεί ως τρομοκρατική οργάνωση.

Τούρκος πρώην διπλωμάτης ο Sinan Ülgen μιλώντας στην Today’s Zaman δήλωσε πως οι δύο χώρες, Τουρκία και Σ. Αραβία ήταν εξαρχής μαζί στο θέμα απομάκρυνσης του Assad από την εξουσία αλλά στην συνέχεια διαφορές αναφορικά με το ποιος είναι ακραίος και ποιος όχι ανάμεσα νστις δυνάμεις που μάχονται στον Assad έχουν προκαλέσει ρήγμα στη συνεργασία των δύο χωρών.

Σχολιάζοντας τέλος τις δηλώσεις Tekin είπε:

«Δεν νομίζω πως μια εισβολή στην Συρία θα φέρει πόντους για την τουρκική κυβέρνηση. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιος άμεσος φόβος για την ασφάλεια της Τουρκίας που να προέρχεται από τη Συρία και ο τουρκικός λαός δεν πρόκειται να υποστηρίξει μια τέτοια επιχείρηση. Πολύ περισσότερο δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου εάν έχουν συμφωνήσει οι ΗΠΑ, ή χωρίς να έχεις κάποια απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ. Μια μονομερής ενέργεια δεν θα ήταν σωστή».

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s